Začutite umetnost!

Treti primer dobre prakse iz Italije.

Evropski center za dediščino je rezultat pobude Sveta Evrope iz leta 1975.
V Italiji ga upravlja FONDAZIONE VILLA FABRIS (Fundacija Villa Fabris), ki na razprave o ohranjanju in uporabi tradicionalnih in inovativnih tehnik umetniških izdelkov privablja na tisoče udeležencev.
Nesnovna kulturna dediščina je izhodišče vseh dejavnosti, predvsem kot prenos starodavnih znanj in tehnik pri usposabljanju za obrt in umetnost, na mlade generacije.

                                                                                   1

Evropski center je del mreže izobraževalnih centrov, kar se odlično dopolnjuje s kulturnim pristopom FEMP - Evropske federacije za arhitekturno dediščino

                                                                                   2

Fundacija s sedežem v istoimenski Villi Fabris iz XVIII stoletja, je z mreženjem razvila virtuozno metodo upravljanja dediščine.  Trenutno šest različnih start-up podjetij opravlja svoje vsakodnevne dejavnosti, ki zagotavljajo tako vzdrževanje same vile kot tudi njeno vrednost in prepoznavnost.

                                                                                   3

Izobraževalne dejavnosti dopolnjuje sodelovanje z združenjem umetnikov iz Vicenze, Confartigianato Vicenza na področju umetniške obrti. Organizirajo tematske razstave, promovirajo kulturni in izkustveni turizem ter javne prireditve za ozaveščanje ljudi o ročnih spretnostih.

                                                                                   4

EVROPSKI CENTER ZA DEDIŠČINO deluje na področju ohranjanja dediščine že od leta 1975. Izvaja usposabljanja za prenos starodavnih znanj na mlajšo generacijo in krepi umetniške obrti. Fundacija Villa Fabris, ki ima sedež v istoimenski beneški vili, je del mreže start-up podjetij.