ZWETHAU A SÜTŐTÖK HAZÁJA

.

FÉNYKÉP: EAST ELBIA ASSOCIATION

Andrea és Jörg Schmidt mindenféle sütőtököt szeret. A zwethaui tökös otthonukban minden az egynyári, lágyszárú növény körül forog, amelyet már körülbelül 10 000 évvel ezelőtt is ismertek. Ami a valaha kellemes szabadidős tevékenység volt, az időközben igazi profi foglalkozássá vált. A Schmidt család számos növényfajtát termeszt a hatalmas területen, nagy kreativitással termesztve és feldolgozva azokat. Szerény kreatív stúdióként indult, amely idővel hatalmas tök-kalandközponttá vált. A kalandközpont május 1-jén minden évben meghívja a látogatókat egy hagyományos farmfesztiválra - ekkor a növény-értékesítésre és a közösségi szórakozásra összpontosítanak.

Ugyanakkor, különösen ősszel, az úgynevezett tökesküvő ideje alatt, birtokuk valódi tökös otthonná válik: a sütőtök-fesztiválok, a Halloween-események, a havi vasárnapi villásreggelik és az adventi ünnepségek a sütőtököt ünneplik, és több száz látogatót vonzanak.

A család saját receptjeit készíti el, amelyek mindegyike a sütőtök körül forog: torta, stollen, leves, kolbász, pezsgő, tea és még sok más fogás. Az étkezési szolgáltatást és a gasztronómiai élményt is a tök jellemzi. A kiállítás, és 2017 óta egy tökmúzeum is szeretettel magyarázza mindazt, amit a látogatók meg szeretnének tudni erről a növényi termékről. Itt megcsodálhatjuk a lágy faragványokat, a kreatív dekorációkat és a rengeteg tökfajtát - kezdve
a makk tökkel, a Kamo-Kamon és a Mandarinon át, egészen a kalabashig, az afrikai dobhoz vagy a csörgőhöz használt tökökig. Schmidték tökös családja több mint 100 fajtával büszkélkedhet, a mai napig a legsúlyosabb 135 kiló súlyú volt.

A cikkben szereplő információk és a fényképek a „ Kelet Elbán túli terület, Ostelbien szellemi kulturális örökség” című kiadványból származnak, amelyet a b&s consulting and training for the rural area GmbH készített az „ARTISTIC” projekt részeként.