ZWETHAU, DOM BUČ

.

FOTOGRAFIJA: EAST ELBIA ASSOCIATION

Andrea in Jörg Schmidt sta vzljubila vse sorte buč. V Zwethau, domovanju buč, se vse vrti okrog zelnate rastline, ki je poznana že okrog 10000 let. Kar je včasih predstavljajo hobi in sprostitev, se je do danes spremenilo v profesionalizem. Družina Schmidt vzgaja več sort rastlin na ogromnih površinah, vzgajajo in obdelujejo pa jih z veliko mero kreativnosti. Kar se je začelo kot skromni studio, se je do danes razvilo v adrenalinski center, ki vabi obiskovalce na tradicionalni kmečki festival vsako leto 1. maja, ki se osredotoča na prodajo rastlin in zabavo.

V jeseni pa se njihova posest preobrazi v pravo domovanje buč. Takrat se zgodi tu t.i. poroka buč, festival buč, dogodki za noč čarovnic, mesečni brunch dogodek in adventni dogodki, ki opevajo buče in privabijo na stotine obiskovalcev.

Družina sama ustvarja recepte, kateri vsi vsebujejo bučo: torte, kolač, juha, klobasa, peneče vino, čaj in veliko več dobrot. Tudi obedovanje in gastronomska izkušnja se vrtita okrog buč. Razstava in od leta 2017 tudi muzej buč pojasnita obiskovalcev vse, kar bi radi vedeli o bučah. Tu lahko občudujete rezljanje iz buč, kreativne dekoracije in obilico sort buče – vse od želodove buče, kamo-kamo in mandarin, pa vse do buče vodnjače, ki so je uporablja v Afriki kot tolkalo. Družina Schmidt ima več kot 100 sort buč, z najtežjo do sedaj, ki je kazalec na tehnici ustavila pri 135kg.

Informacije in fotografije vključene v tem članku so bile vzete iz brošure “Vzhodna Elbia - nesnovna kulturna dediščine”, ki jo je pripravil by b&s consulting and training for the rural area GmbH, kot del projekta ARTISTIC.