ZSINDELYEK ÉS TETŐFEDÉS A SZLOVÉN FELFÖLDÖN

.

FÉNYKÉP: ANJA JERIN, DOCUMENTATION SEM

A zsindelykészítés mestersége a tűlevelűekből készült zsindely, a hasított fatáblák készítésének kézművessége. A kivitelezés magában foglalja
a különböző szerkezetű tetők fedését is tavasz és késő ősz között, elsősorban Szlovénia magasabban fekvő területein. Az egyenesen növő tűlevelű fa sűrű növekedési gyűrűkkel és csomók nélkül természetes védelmet nyújt a különböző légköri hatások ellen; ezért a legtöbb zsindely fenyőből és vörösfenyőből készül. A 20. század 60-as éveinek közepéig a zsindelyes tetőfedés mindennapos volt Gorenjska, Severna Primorska, Koroška, Štajerska, Dolenjska és Notranjska vidékein, a magasabban fekvő erdős területeken. 

A zsindelykészítőnek erdészeti és ács szerszámokra van szüksége a zsindely készítéséhez. Ő választja ki azt a fát az őszi hónapokban, amelyet majd kivágnak, olyat, amely 600 és 800 m között tengerszint feletti magasságban növekszik. A fát télen vágják ki, amikor a fa nyugalomban van. Műhelyében a mester kisebb darabokra fűrészeli, a lehető legkisebb részekre bontja, eltávolítva a legbelső részt és a kérget. Ezután a fát vágókéssel és kalapáccsal hasítja a növekedési szálak irányában. A kézi hasítás apró barázdákat hoz létre a fa felületén, ami gyorsabb vízelvezetést eredményez, így hosszabb élettartamot biztosít a fának. Az így készített zsindelyeket ezután egy farakásba rakja, amelyet le is súlyoz, és hagyja kiszáradni egy hónaptól egy évig terjedő időhosszig. A zsindely 2017-ben került be a szlovén szellemi kulturális örökség nyilvántartásába. 

.

FÉNYKÉP: MARTIN SMERDEL

Az ARTISTIC projekt keretében a régióban nagyon fontos „Fa tetőfedő” kísérleti akció indult. Az akció egyik célja a természeti erőforrások jobb felhasználása a szellemi kulturális örökséggel összefüggésben, a régió vállalkozói szellemének felpezsdítése érdekében. A cél a természeti erőforrások felhasználása az ismeretek és készségek megőrzésére a fafeldolgozás területén a régióban és a Júliai Alpokban. E kezdeményezés keretében a szlovén ARTISTIC partnerek többek között a következőket szervezték meg:

  • különféle műhelytalálkozókat „Az erdőtől a fatetőig”, a THE SAW ROMAN KRAVANJA együttműködésével,
  • workshopokat a vállalkozók számára, hogy ösztönözzék őket a famegmunkálás területén szerzett ismeretek és készségek megőrzésére és átadására,
  • valamint, műhelytalálkozókat a középiskolákkal a fa fenntarthatóságáról a termék fejlesztésének elősegítése érdekében. 
    .

    FÉNYKÉP: METKA BELINGAR

Ezenkívül a projekt 5-10 éves monitoring tevékenységeket irányoz elő, amelyek számos érdekes megfigyelést és következtetést vezettek be
a famegmunkálás területén. 

Az ebben a cikkben szereplő információk és fényképek Bovec Város Önkormányzata és Jarina, a Vidékfejlesztési Szövetkezet - ARTISTIC projektpartnerek által készített "SZLOVÉNIA - A BOVECI RÉGIÓ. SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG" brossúrából származnak.