ZAHODNA PREKODONAVSKA REGIJA NA MADŽARSKEM

.

Zahodno prekodonavski del države, obkrožen s slovensko, avstrijsko in slovaško mejo, je klasično okrajno območje, za katerega je značilna naiveté. Poleg barvite narave - hribov, rečnih dolin, gozdov, travnikov, oran in jezer - kraj postaja edinstven zaradi dediščine starih. Drobne naselbine povezuje živahna naravna in kulturna dediščina, spomine na to zgodovinsko regijo pa hrani tudi več majhnih mest. 

Prijazne majhne vasi skrbno hranijo ostanke ljudske arhitekture, vasi pa čakajo na goste v lepo obnovljenih kmečkih hišah. Podeželske hiše, zvoniki, vinogradniške hiše pričarajo vsakdan kmečke kulture. Značilne ljudske tradicije, kot so vlečenje karnevalskih hlodov, postavljanje drevesnih dreves in ples, žetvene dirke, zabava z žetvijo grozdja ali druga tekmovanja, so vsi zabavni programi ne samo za domačine, ampak tudi za turiste, ki prihajajo sem. 

Rimski spomeniki, cerkve iz Árpádske dobe, več sto let stari gradovi razkrivajo uspešno kulturo. Na območju so tudi pomembni zgodovinski dogodki in znane osebnosti. 

Informacije in fotografije, ki so vključene v ta članek, so bile vzete iz brošure "ARHITEKTURA ŽIVLJENJSKIH FOLKOV - REGIJA ZAPADNEGA TRANSDANUBIJA (HU), NEPREMIČNA KULTURNA DEDIŠČINA", ki jo je pripravilo javno neprofitno podjetje West Pannon Regional Public and Economic Development Ltd., projekt ARTISTIC partner. 

V projektu ARTISTIC Zahodno Podunavsko regijo predstavlja Javno neprofitno podjetje West Pannon Regional Public and Economic Development Ltd.