Vzhodna Elbia in Severna Saška

.

FOTOGRAFIJA: EAST ELBIA ASSOCIATION GITTA MARTINI,LEIPZIG

Vzhodna Elbia je kraj, kjer so narava, lepota pokrajine in povezava lokalne skupnosti s tradicijo vir trajnega razmerja ljudi z njihovo regijo, ter hkrati spodbujajo turiste, da obiščejo ta očarljiv del Zvezne republike Nemčije.

Vzhodna Elbia – to ime je bilo dano 161 km² območju, ki leži na desnem bregu reke Elbe v okraju Severna Saška, ki povezuje zvezno deželo Saško
s Saško-Anhalt in Brandenburg. Približno 6400 prebivalcev živi v 29 okrajih občin Arzberg in Beilrode, ki tvorita administrativno skupnost, ter v Vzhodni Elbii, v okrajnem mestu Torgau. Regija je znana po očarljivi pokrajini z naravnimi danostmi, ki so še vedno nedotaknjene. To je tudi dom elbskih bobrov in bele štorklje. Edinstveni biotopi vabijo ljudi, da pridejo in jih spoznajo:

- idilični elbski travniki z naravnim rezervatom “Alte Elbe Kathewitz”,

- zaščiteno območje “Prudel Döhlen”,

- parki v Zwethau, Triestewitz in Tuschwitz.

Vzhodna Elbia je prav tako območje z veliko turističnimi atrakcijami. Poleg devetih zgodovinskih gradov, viteških naselbin in dvorcev, ima regija tudi dvanajst cerkev, ki so pravi arhitekturni biseri.

Ta regija in preostanek Zvezne republike Nemčije niso znani le po materialni dediščini, temveč tudi po njihovi zanimivi manifestaciji nesnovne kulturne dediščine.

Skupno 88 kulturnih dobrin in devet varstva-vredni praktični primeri so vključeni v “Vsedržavni register nesnovne kulturne dediščine.”

Ti so razdeljeni v podkategorije:

- iz roda v rod prenesene tradicije in oblike izražanja (vključno z jezikom),

- uprizoritvene umetnosti,

- družbene prakse, rituali in festivali,

- znanja in prakse povezane z naravo,

- tradicionalne umetniške ročne tehnike.

Z vključevanjem nemškega koncepta kooperativ je na UNESCO-v seznam leta 2016 bila dodana 6. kategorija kulturne dediščine, ki predstavlja trdne temelje: oblike družbene samoorganizacije.

Orgelska glasba (2017) in osnovni načrt (2018) so bili v zadnjih letih dodani na UNSECO seznam, predlagani s strani Nemčije. Sedaj so postavljeni ob bok zgledni nematerialni kulturni dediščini: tradicionalni peki kruha, igri s kartami Skat, Rhineland festivalu, gledališču v dialektu, babištvu, zvezdnim pevcem in kulturi čaja iz Vzhodne Frisije.

V projektu ARTISTIC je Vzhodna Elbia predstavljena preko:

-- b&s consulting and training for the rural area GmbH

Informacije in fotografije vključene v tem članku so bile vzete iz brošure “Vzhodna Elbia - nesnovna kulturna dediščine”, ki jo je pripravil by b&s consulting and training for the rural area GmbH, kot del projekta ARTISTIC.

.

FOTOGRAFIJA: EAST ELBIA ASSOCIATION GITTA MARTINI,LEIPZIG