Veneto régió - az emberekhez közeli kultúra

                                                                           Photo no 1

A saját történelmi, művészeti, kulturális és nyelvi öröksége becsülhetetlen értékének tudatában lévő Veneto régió már régóta elkötelezett, ezt saját statútumának elismerve biztosítja ennek az örökségnek a fokozott védelmét, valamint igyekszik azt ismertté tenni a világban; itt gondolhatunk az európai strukturális alapok keretében a kulturális vállalkozásoknak nyújtott hozzájárulásokra, vagy a tipikus helyi termékek védelmére szolgáló kollektív márkák bevezetését célzó beavatkozásokra, amelyek egyik jelentős példája a "Murano művészi üveg" márka.

                                                                           Photo 2

Az "ARTISTIC" projekt tehát tökéletesen illeszkedik a Veneto régió erőfeszítéseihez a kulturális örökség által kifejezett és elismert értékek megerősítése érdekében. Ezzel a kezdeményezéssel a régió elsősorban a kézműves és a különféle területi, hagyományos és művészi kifejezései által képviselt valóságra összpontosított; kidolgozásra került egy "azonnali használatra kész eszköz", amelyet A „Velencei kézművesség védelmére, fejlesztésére és előmozdítására vonatkozó normák” című, 2018. október 8-i 34 számú irányelv tartalmaz, amely egyrészt elő tudja mozdítani a kézműves vállalkozások társadalmi és kulturális hatásának szerepét, másrészt elismeri azok természetét mint a regionális gazdaság fontos alkotóelemét. A törvény egy sor olyan politikát tartalmaz, amelyek célja a vállalkozások fejlesztése, a hitelhez jutás, a kutatás, a technológiai és szervezeti fejlesztés, a kézműves termékek gyártásához szükséges képzés és azok népszerűsítése. Az elismerés szabályai szintén különös jelentőséggel bírnak a művészi kézművesmunka, a tipikus és a hagyományos, valamint a történelmi kézművesmunka szempontjából, valamint a "szakma mestere" alakjának és az "iskolai műhely" koncepciójának bemutatása, amely a ősi kézművesség tudása átadásának garantálására valamint a fiatal kézművesek képzése szolgál. A regionális törvény által képviselt szabályozás ezt követően más tevékenységeket is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a kulturális ágazatban zajló projektek fejlesztését, és ösztönzi a nemzetközi kezdeményezésekkel való hálózatépítést; például a „közösségi finanszírozásról” mint erőforrásról szóló tanulmány. Mindez az „ARTISTIC” projektet fontos kezdeményezéssé teszi a kulcsfontosságú cél elérése érdekében, amely megerősíti a szellemi kulturális örökség szerepét, nem csupán hagyományaink, történelmünk, identitásunk és kultúránk kifejezéseként, hanem önellátó gazdasági erőforrásként is képes kibővíteni a velencei régió gazdasági és produktív szervezetében való részvétel lehetőségeit.

                                                                           Photo no 3

Elsősorban ugyanazon forrásokkal finanszírozott pályázatok útján, a magántőke-finanszírozási eszközöket (forgó alapok, támogatott kölcsönök, kisebbségi és ideiglenes tőkebefektetések, kamattámogatások) támogató tevékenységek megsegítése révén nyújt támogatást a kis- és középvállalkozások ( Kkv-k) és szövetkezetek számára, ezzel elősegítik a hitelhez jutást, erősítik a tőkét, valamint átszervezik és erősítik az üzleti folyamatokat.
A pályázati felhívásokat és a pénzügyi tervezési eszközöket európai, nemzeti és regionális forrásokból aktiválják.

Ugyanaz a vezetőség hajtja végre, gondoskodik, finanszíroz, részt vesz és támogat számos európai projektet.
A kézműipari ágazat vonatkozásában a 2018. október 8-i 34. számú regionális törvény, meghatározza a kézműves vállalkozás létrehozásának módszereit és a védelem formáit.
A Veneto régió emellett védi és elősegíti a kézművességet a következő bejegyzett védjegyek tulajdonjoga révén: "Murano művészi üveg védjegye", "Verona síkságának bútorai", "A velencei lagúna tipikus és hagyományos fa csónakjai", "Pietra di Vicenza", "Forno di Qualità", "Fango DOC - Thermae Abano Montegrotto - Veneto Region".

                                                                           Photo no 4
Az ARTISTIC projektben Veneto régiót két partner képviseli: