ÜZLETI ÉS KULTURÁLIS KEZDEMÉNYEZÉSEK KIDOLGOZÁSA A COVID IDŐSZAK ALATT OLASZORSZÁGBAN

.

FÉNYKÉP: T2I TECHNOLOGY TRANSFER AND INNOVATION

Interjú Mr. Roberto Santolamazzával, a - t2i trasferimento tecnologico e innovazione ügyvezeteő igazgatójával, www.t2i.it, az ARTISTIC project vezető partnerével.

  • Megmagyarázná röviden, mivel foglakozik az Ön vállalkozása, és hogyan befolyásolta a koronavírus?

«A t2i az innováció és a technológiaátadás legfontosabb ügynöksége a Veneto térségben, támogatja a vállalatokat, hogy holisztikus szempontból újítsák meg üzleti tevékenységüket, legyen szó egyetlen termékről / szolgáltatásról vagy egész üzleti modellről. Meggyőződésünk, hogy a kkv-kkal való együttműködés során a fenntartható innováció kifejlesztésének fő lépése az, hogy elkezdünk azokon a területeken dolgozni, ahol készséghiány mutatkozik, valamint nekiállunk a szervezeti felépítés kidolgozásának, hogy képesek legyenek szembenézni a jelenlegi kihívásokkal és a versennyel.
A koronavírus-krízis jelenlegi projektjeink és szolgáltatásaink nagy részét érintette, mivel ez a vészhelyzet lezárta ügyfeleink üzleti vállalkozásainak nagy részét, befagyasztva minden beruházási és fejlesztési terveket.

  • A t2i az ARTISTIC Project vezető partnere, amely többek között a helyi kulturális szereplőket támogatja a szellemi kulturális örökség kezdeményezéseinek megőrzésében, előmozdításában és fenntarthatóságának biztosításában üzleti tevékenységek révén. Vajon ezeknek a helyi kulturális szereplőknek és projektjeiknek sikerült-e továbblépni ebben a helyzetben?

Ez a helyzet nagymértékben érintette a kulturális és kreatív vállalkozásokat. Üzleti tevékenységüket gyakran nyilvános rendezvények megszervezésére alapítják, és most azzal a kihívással kell szembenézniük, hogy biztosítsák a társadalmi távolságtartást és a megfelelő biztonságot az ügyfeleik számára. Ennek ellenére ez a kritikus helyzet ösztönző szerepet játszott az új módszerek kikísérletezésében is. Például az egyik ilyen, amelyet az ARTISTIC projektben követünk, felfedezte az online interaktív színház egy olyan formáját, amely vonzza a nyilvánosság érdeklődését. Ezenkívül más vállalkozásoknak új üzleti modellt kellett kidolgozniuk a helyzet kezelése érdekében. Tudjuk, hogy ez nagyon nehéz és kihívást jelent, de mindenesetre megpróbáljuk támogatni őket a szellemi kulturális örökség irodákkal, amelyeket az ARTISTIC projektnek köszönhetően fejlesztettünk ki, együttműködve a Veneto régióval, a projektpartnerünkkel.

• Mit tanultak az emberek vezetéséről a válság / a korlátozások alatt, és mi volt a különösen hatékony?

«Ebben a súlyos válságban az időhorizont drámaian megváltozott: akár azt is mondhatjuk, hogy a középtávú előrejelzés a hét végére vonatkozik,
a hosszú távú pedig a hónap végére. Ez nagyon bizonytalanná teszi a dolgokat: az ilyen helyzetben való vezetés azt jelenti, hogy időben naprakészen kell maradni taktikai szinten, a középvezetés napi tájékoztatásával, ugyanakkor meg kell próbálni, hogy ne veszítsük el elképzeléseinket az olyan stratégiai célokkal kapcsolatban, amelyeket még mindig szürke köd takar. Néhány „intelligens működésű” megoldás széles körű elfogadása jelentős felgyorsulást jelentett a digitális megoldások megalapozott bevezetéséhez, ám a hatékony felhasználáshoz minden üzleti vállalkozásnak mélyrehatóan fel kell mérnie szervezeti felkészültségét: a dolgok digitális elvégzése nem feltétlenül jelenti azt, hogy helyesen vagy megfelelő hatékonysággal teljesítjük azokat. Ez a helyzet minden csapat számára kihívást jelent, valamint a kulturális és kreatív egyesületek és a vállalkozások számára is, amelyeket az ARTISTIC projekttel követünk.

• Milyen a hangulat az olasz vállalkozások és munkavállalók körében?

"A pontos időhorizont hiánya miatt a dolgok valóban bizonytalanok, a mobilitással és a társadalmi kapcsolatokkal kapcsolatos tartós korlátozások egyike sem küld pozitív üzenetet, még akkor sem, ha szilárdan hisszük, hogy a szabályok tiszteletben tartása, és az, hogy mindenki arra koncentrál, amit a legjobban tud, mind hozzájárul ahhoz, hogy ez a sötét éjszaka rövidebbé váljon. Ezekben a hetekben egyébként nagyon pozitív érzések merültek fel
a kohézió, az egymás közötti szolidaritás és a társadalmi energiák mozgósítása terén, ami nagyon fontos, hogy ezeket ne veszítsük el a válság után, mert ezeknek az újjáépítési szakasz alapvető összetevőinek kell lenniük.

 • A t2i közösségi finanszírozási kampányokat hozott létre és indított el a kiválasztott szellemi kulturális örökség kezdeményezések számára az ARTISTIC keretében. Sikeres lehet-e a kulturális projektek pénzügyi támogatása a közösségi finanszírozás révén egy ilyen válság idején is?

A t2i a PRODUZIONI DAL BASSO*-val közösen 5 PROJEKTET TÁMOGAT A SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG FEÉRTÉKELÉSÉRE

"A t2i-ben már akkor hittünk az ARTISTIC értékteremtő erejében, még mielőtt az országra lecsapott volna a koronavírus járvány." - nyilatkozza Roberto Santolamazza, a t2i igazgatója - „Ez a kezdeményezés még inkább megmutatja az értékeket, egy olyan helyzetben, amelyben mindannyian az jövőre tekintünk kreatív módon. A kultúrát és az innovációt gyakran ellentétes és alternatív ötleteknek tekintik, ehelyett a helyi szellemi kulturális örökség népszerűsítése, amelyet a projektmenedzsment készségek erősítenek és egy nyertes üzleti ötlet vált valóra, fontos és alapvető növekedési hajtóerővé válhat bármely közösség számára.

Ezért az ARTISTIC népszerűsítésével a t2i és a Produzioni dal Basso konkrét jelzést kíván adni az olasz kulturális vállalkozások támogatásáról. Közösségeink történelmi-művészeti örökségébe történő befektetésnek a társadalmi és gazdasági növekedés fontos mozgatórugójává kell válniuk.
Ami ebben a nehéz szakaszban történik, lehetőséget kínál a változtatásra és az újraindításra, nagy szimbolikus értékkel: ez lehetővé teszi mindannyiunk számára, hogy újra elinduljunk a gyökereinktől, hogy visszaszerezzük a bátorságot és a kreativitást, hogy újragondoljuk a holnapot.

* A Produzioni dal Basso az első közösségi finanszírozási platform, amelyet Angelo Rindone alapított Olaszországban 2005-ben. A jutalmazáson és az adományokból származó közösségi finanszírozáson alapuló legnagyobb olasz közösséget képviseli, valamint az egyik fontos szerepet játszik az európai közös gazdaság panorámájában. Több, mint 4 600 projektet támogatott egy olyan közösségben, amely meghaladta a 12,4 millió euro értéket, és több mint 250 ezer regisztrált felhasználót tudhat a magáénak.