ÜVEGGYÁRTÁS

TRENCSÉN RÉGIÓ HEGYVIDÉKI ÉS ERDŐS TERÜLETEI

ÜVEGGYÁRTÁS
TRENCSÉN RÉGIÓ HEGYVIDÉKI ÉS ERDŐS TERÜLETEI

                                                                                    Glassmaking - THE TRENČÍN REGION, SLOVAKIA        


Az üveggyártó műhelyeket elegendő nyersanyaggal rendelkező régiókban alapították, különösen az erdőterületeken (az üveg és üvegtárgyak előállításához nagy mennyiségű faanyagra volt szükség). Ami a leginkább a trencséni térségre jellemző, Ami a Trencséni régió egészére jellemzi, az az üveggyártás története (a kihalt fontos üveggyártó műhelyek Zayuhrócon vagy
Bélapatakán - Gápelpusztán) jelenleg is üveggyártással, nem csak a régi mesterek technikái kutatásiának területén, azok védelmében, bemutatásában és dokumentálásában, hanem az üveg tömeggyártásban is, elsősorban külföldi ügyfelek számára.(lednicrónán és Nemsón lévő üveggyárak). Az üveggyártás hagyományainak egy másik aspektusa a Trencséni régióban a trencséni Alexander Dubček Egyetem számos olyan projektje, amelynek célja széles körű felhasználási lehetőségekkel rendelkező új generációs üveg kifejlesztése.

Az egyetem a tudományos konferenciák és más tevékenységek (pl. Az üveg története) partnere. A népművészetben a múltban kis üvegtáblákat használtak. Az üvegfestményeket, elsősorban szakrális motívumokkal (pl. Szomorú Szűzanya), őrzik a Trencsénben található Trencsén Múzeum gyűjteményében.

                                                                                    Glassmaking - THE TRENČÍN REGION, SLOVAKIA
                                    
TRADICIONÁLIS SZILVA TERMÉKEK

A Trencsén és Miava közti térségben Rendkívül jó körülmények vannak  a szilvafák számára, amelyeknek terméséből ízletes édes szilvalekvár és slivovica néven ismert erős alkoholtartalmú ital (szilva gin) készül - mindkét termék nagy jelentőséggel bírt a hagyományos társadalomban.


TOVÁBBIAK... (https://www.interreg-central.eu/Content.Node/TRADITIONAL-PLUM-PRODUCTS.html)