ULANOWI VIZI SZÁLLÍTÓK

.

FÉNYKÉP: ARCHIVE OF THE RAFTING BROTHERHOOD UNDER THE INVOCATION OF SAINT BARBARA IN ULANÓW

A tutajosok, egy olyan szakmai csoport képviselői, akik a tutajozás régi gyakorlatával foglalkoznak, vagyis áruk szállítását végzik a folyami útvonalakon.
A tutajosok általában a folyóparti falvakban élő parasztok voltak, akik számára ez egy kiegészítő, szezonális foglalkozás volt. Idővel sajátos folklórt hoztak létre, ideértve: a nyelvjárást, az egyes tárgyak elnevezését, a dalokat és a tutajos szertartásokat.

A tutajos testvériség megalapításának időszaka, vagyis a 18. század az intenzív folyami szállítás és a különféle áruk kereskedelmének ideje volt, amely gazdagságot hozott Ulanów faluba és a környék lakóinak is. Ulanów akkori tutajosai és tutajai sokféle árut szállítottak az ország mélyéből a gdanski piacokig, többek között fát, fatermékeket, pl. szurkot, kátrányt és hamuzsírt; hazatérésükkor színes varrócérnákat, tűket, sálakat, gyöngyöket stb. hoztak. Az akkor keresett pénznek a tutajosoknak és családtagjaiknak egész évben elegendőnek kellett lennie. Szent Borbála ünnepére tértek haza, akit védőszentjükként imádtak, aki megvédte őket a hirtelen és váratlan haláltól. A tutaj mint szállítóeszköz eltűnése minden bizonnyal a vasút gyors fejlődésének az eredménye volt a 19. század második felében, bár a San felső és középső folyása közelében lévő vasútvonalak ritkasága miatt ebben
a régióban folytatódtak a tutajos szállítások szinte változatlan sűrűségben.

A náci megszállás után a fa vízi úton történő szállítása kisebb mértékben folytatódott, de a második világháború után már nem sok köze volt
a szabadpiaci kereskedelemhez. A régi hagyományok 1991-ben éledtek újjá, amikor az Ulanów Terület Szerelmeseinek Testvérisége néven egyesületet alapítottak ulanówi Szent Borbála meghívására. Az egyesület tevékenységének fő célja a tutajozás történelmi hagyományainak emlékezete, valamint az örökség kortárs formáinak kialakítása és ápolása volt.

A testvériség legnagyobb sikere a tutajozás újraélesztése volt közel 50 év szünet után. Ulanów egy további egyedi szokással is büszkélkedhet, amely
a nagy ünnepségek alkalmával használt éljenző hordó. Vannak olyan ulanówiak a Testvériségben, akik a a régi ulanówi tutajosok ételeit és a női hagyományokat népszerűsítenék. Jelenleg a tutajok lehetőséget kínálnak arra, hogy az emberek a szabadidejüket a természet lágy ölén töltsék, hajókázással egy vitorláson vagy bateau-n, és lehetőséget nyújtanak az ulanówi vizi történelemnek a megismerésére, ha végigsétálnak a városon és meglátogatják a Tutajos hagyományok kamaráját. Újrateremtik a hagyományos tutajos ételeket is, amelyek közül a tutajosok kenyere, az omlós tészta, az ulanówi szentestei „ujjnyalogató” édes palacsinta és az ulanówi erdei szeder tinktúra szerepel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által kezdeményezett hagyományos ételek listáján. 

Az ebben a cikkben szereplő információk és fényképek a Rzeszowi Regionális Fejlesztési Ügynökség - az ARTISTIC projektpartnere által készített „LENGYELORSZÁG – A KÁRPÁTALJA VAJDASÁG SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG” című brossúrából származnak.