Tanulmányútin Vicenában
és Veronában

TANULMÁNYÚT OLASZORSZÁGBAN

A tanulmányutak 2019. szeptember 12-én kezdődtek az olaszországi Vicenzában. A projektpartnerek osztrák, szlovákiai, cseh, lengyel és olaszországi képviselői találkoztak Vicenzában, hogy jobban megértsék a szellemi kulturális örökség érvényesítésével kapcsolatos bevált regionális gyakorlatokat. A Venetó régió képviselőjének üdvözlő beszéde után a résztvevők meglátogatták a Palladio Múzeumot.

                                                                                    STUDY VISIT
A "Palladio Múzeum" története nagyon inspiráló. Andrea di Pietro della Gondola 1508. november 30-án született Padovában, Olaszországban. A kézművesek szerény családjának tagja volt. Mecénása - Gian Giorgio Trissino - hatására Andrea Palladiora változtatta a nevét.
                                              
Nagyon híres olasz reneszánsz építész volt, és főként a velencei régióban tevékenykedett. Manapság széles körben az egyik legbefolyásosabb személynek tekintik az építészet történetében. Amint azt gondolhatjuk is, az általa tervezett épületek többsége a Velencei Köztársaság területén helyezkedik el, ám az a tudás, amelyet a "Négy építészeti könyv" című munkájában dolozott ki, a mai napig széles körben elismert.                

                                                                                    STUDY VISIT                                                                   
Az UNESCO világörökség része Vicenza városa és a Palladio által tervezett venetói villák néven; Vicenza városa, amelynek 23 épületét a Palladio tervezte, valamint a 24 venetói villa, melyeket szintén Palladio tervezett.

A Palladio Múzeum egy nagyon érdekes hely, amely bemutatja Vicenza leghíresebb polgárának, Andrea Palladionak a történetét és tevékenységét. Sok lenyűgöző tervének nagy méretű modelljeit a múzeumban tárolják, amelyek azonnal a látogatók figyelmének középpontjába kerülnek.

                                                                                    Study Visit

A múzeumlátogatás után a tanulmányút minden résztvevője átsétált a város központjába. A séta során lehetőség nyílt megtekinteni Palladio hihetetlen terveit.


                                                                                    2
A tanulmányút következő pontja a Bassilica Palladiana volt. A hatalmas épület, amely évszázadok óta a Vicenza politikai és gazdasági életének központja, a Piazza dei Signorán emelkedik, és neve elválaszthatatlanul kapcsolódik a híres építész nevéhez.

                                                                                    3

A tanulmányút második napját Veronában töltötték

Verona egy gyönyörű város, Észak-Olaszországban. A város tulajdonában van az az ország azon részének egyik leggazdagabb római kori leletgyűjteménye; az e korszakból megőrzött leletek (például): a városkapu, Porta Borsari, Porta Leoni maradványai, Arco dei Gavi, amelyeket Napoleon időszakában elpusztítottak és 1930-as években újjáépítettek. További említésre méltó emlékek a Ponte Pietra, a Római Színház és az amfiteátrum-aréna.
Az ókorban Verona a szárazföldi kommunikáció fontos pontja volt. De rátalálhatunk a nagyon jól megőrzött óvárosra is, amelynek létezése a Kr. e. 1. századra nyúlik vissza, és ezért emelték a várost az UNESCO világörökségi listájába.

                                                                                    4

A tanulmányút minden résztvevőjét üdvözölte a Veronai Kereskedelmi Kamara projektvezetője. Először a vendégeknek esélyük nyílt érdekes és fontos tények megismerésére a cégről és annak fontos kezdeményezéseiről. Az ülés második pontja MA Annachiara De Carlo nagyon érdekes beszéde volt, aki több tényt mutatott be nekünk Verona városáról, annak vonzerejéről, fontosságáról és arról a fontos szerepről, melyet a Veronai Kamara a kereskedelemben játszik ezen a területen.

Az Associazione Giochi Antszellemi kulturális örökségi, a Tocati Fesztivál szervezőjének képviselője bemutatta a résztvevőknek, hogy a jelen esemény mennyire fontos a kulturális identitás szempontjából.

                                                                                    5
A találkozó során a tanulmányút résztvevői lehetőséget kaptak arra, hogy találkozzanak és megcsodálják az olasz SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG alkotóinak képviselőit, akik közösségi finanszírozási kampányt folytatnak (részt vesznek a projekt kísérleti tevékenységeiben).
    

                                                                                    6
A Tocati egy évenként megrendezésre krülő fesztivál, amely Verona utcáin zajlik. A világ minden részéről érkeznek vendégek, akiknek lehetősége van részt venni a több mint negyven utcai játék valamelyikében. Ez nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a várost kissé más szemszögből ismerjük meg.

                                                                                    7

Miközben részt vettek a város különböző részein elhelyezkedő Tocati rendezvényeken, a tanulmányút partnereinek lehetősége volt megcsodálni a Veronában található legfontosabb római maradványokat, láthattak és játszhattak olyan játékokat, mint az ostábla, a dáma, a karrom, a wari, a sakk, a frízbi, és részt vehettek a gyönyörű és színes felvonuláson, amely megnyitotta a 17. Tocati Fesztivált.


                                                                                    8

A tanulmányutat az ARTISTIC vezető partnere - a t2i Technológiatranszfer és Innováció, valamint az ARTISTIC projektpartner - Veneto régió szervezte, az ezen a kétnapos rendezvényen bemutatott minden bevált gyakorlat nagyon hasznos volt a résztvevők számára - segített megérteni az olaszországi terület hagyományait, és inspirációkat nyújtott az SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG helyi kezdeményezéseinek végrehajtásával és érvényesítésével kapcsolatos jövőbeni tevékenységekhez.

                                                                                    9