TRIESTEWITZ PRAVLJIČNI VEČER

.

FOTOGRAFIJA: EAST ELBIA ASSOCIATION

Vzhodna Elbia je bogata z biotipi, posebej pomembni so zgodovinski parki, ki oblikujejo elbske travnike. Eden izmed vzornih parkov je lociran
v Triestewitz. Posest, katera je bila 2005/2006 krajinsko preurejena na zelo trajnosten način, je cenjena ne samo zaradi Heldbocka in Torgau Flatterulme, ampak tudi z vidika prireditev, ki ustvarjajo unikaten ambient v biotopu. Vodene ture, opazovanje ptic in druga posebna kulturna ponudba zagotavljajo poseben čar. Večeri v parku, vedno vsak prvi petek v septembru, so tradicija že od 2008. “Pravljica pod hrastovim drevesom” privabi do 200 obiskovalcev v park. Vila Lia iz zunanjega odra Dornreichenbach poustvari tradicionalno pravljico v zelenem okolju. Najbolj popularen del večera je neposredna vpletenost otrok. Oblečejo se v kostume in igrajo vloge, vila pa vodi in moderira igro. Mali kralji, čarovnice, škratje in velikani oživijo pravljico, kateri ploskajo vsi prisotni. Stari hrast naredi prostor unikaten in ikonski. Po končani predstavi, katera traja eno uro, se najprej najejo tortic in drugih dobrot, potem pa sledi procesija z lanternami skozi park, ki jo spremlja glasba. Procesija se začne ob mraku in je čudovita izkušnja za mlado in staro.

Informacije in fotografije vključene v tem članku so bile vzete iz brošure “Vzhodna Elbia - nesnovna kulturna dediščine”, ki jo je pripravil by b&s consulting and training for the rural area GmbH, kot del projekta ARTISTIC.