TRADICIJA PEKE KRUHA V GROSSTREBNU

.

FOTOGRAFIJA: EAST ALBE ASSOCIATION

Verjamejo, da je to ena izmed najstarejših hranil in najljubša nemška dandanes – kruh. Neskončno število vrst kruha se lahko proizvede z uporabo osnovnih sestavin kot so moka, voda, sol in kvasovke. Danes v Nemčiji poznajo 3238 vrt kruha.

Naravne sestavine, čas za vzhajanje in dobro pečeno testo so skrivnost za fin, odličen kruh. Ceni jih tudi mojster pek Heiko Schröder iz Grosstrebna. Vaška pekarna v občini Beilrode, situirana severno vzhodno od Elbe, je bila ustanovljena 1920 s strani Heikovih prednikov.

Ob priložnosti za 150. obletnico Ringbrandofen Großtreben zgodovinskega spomenika v aprilu 2015, je njegova pekarna proizvedla “Großtrebener Ringbrandofen-Brot” s pomočjo zgodovinskega recepta. Posebne sestavine kot so kislo zelje in šunka so vpletene v kruh v obliki venca. Pojasnitev je zelo preprosta: ni bilo potrebe po krožnikih za pogostitev zelja in šunke, saj je že prišlo vse vključeno v štruco kruha.

Ostali recepti kot npr. Dedkov Willi-Brot, ki se prenaša iz roda v rod so tudi na seznamu kruhov ponujenih v pekarni. Mojster pek za svoj kruhuporablja svoje lastne drože. Visoko kvalificirani zaposleni z obsežnim znanjem in veščinami v peki, so osnova za to izjemno rokodelstvo, ki ima samo en namen – peka popolnega kruha.

Informacije in fotografije vključene v tem članku so bile vzete iz brošure “Vzhodna Elbia - nesnovna kulturna dediščine”, ki jo je pripravil by b&s consulting and training for the rural area GmbH, kot del projekta ARTISTIC.