THE TRENČÍN REGION AND ITS IMMATERIAL HERITAGE

Trenčinska samoupravna regija leži na severozahodu Slovaške - na območju srednjega toka Váh, najdaljše slovaške reke. Meji na samoupravne regije Žilina, Banska Bystrica, Nitra in Trnava. Na severozahodu regije meji tudi na Češko.

                                                                           Trencin

Veličastne stavbe, ki se odražajo v edinstveni kulturni dediščini, se ohranjajo v zgodovinskih krajih, starih cerkvah ali dvorcih. Trenčín se imenuje biser Považije in ima tudi atribut "mesto gospoda reke Váh in Tatre" Matúš Čák. Ponos Trenčina je legendarni grad Trenčiansky.

Posebno in pristno kulturno dediščino, vključno z materialnimi in nematerialnimi vidiki, najdemo zlasti na podeželju, medtem ko so mesta že od nekdaj središča obrti. Za celoto regijo so značilne čudovite tradicionalne noše, izvirna glasba, žive folklorne tradicij in domače raziskovanje naravnih virov.

                                                                           Trencin

V preteklosti je bilo v majhnih mestih regije ročna obrt zelo razvita. Púchov je bil v 18. stoletju znan po svojih delavnicah izdelovanja tkanin. Eden od njihovih značilnih izdelkov je bil „modrotlač“ (platno), krpa, ki je obarvana modro na način, da pusti bel vzorec. Ta tkanina je bila uporabljena za izdelavo čudovitih narodnih noš. To tradicijo je obnovila tovarna Stanislava Trnka.

                                                                           Trencin

Tisti, ki jih zanimajo steklarstvo in umetnost, bodo v prenovljenem renesančnem dvorcu družine Schreiber v mestu Lednicke Rovne uživali v skoraj 3700 eksponatih slovaških izdelkih hranjenih v slovaškem steklenem muzeju. Dandanes ta tradicija izdelave stekla še vedno uspeva skozi produkte, ki so izdelani tako ročno kot strojno, po zamislih slovaških oblikovalcev.

Prepoznavno območje odročnih naselbinskih naselij okrog Myjave na meji s Češko republiko privablja ne samo ljubitelje zgodovine, ampak tudi ljubitelje ljudske arhitekture in folklore. Je pomembno etnografsko območje z izvirno ljudsko arhitekturo stare domačije, lokalnimi običaji in tradicijami. To posebno folkloro je mogoče opaziti na festivalih, ki se redno odvijajo v regiji Trenčín (samoupravna regija Trenčín).

                                                                           Trencin

V projektu ARTISTIC Območje Trenčín zastopajo:- Slovakian Chamber of Commerce and Industry (SCCI)