SÖR ČESKÉ BUDĚJOVICÉBŐL

.

A České Budějoviceból származó sör világszerte ismert. A sör már a 16. században népszerű volt a császári és a királyi udvarban. Ebben az időszakban alakultak fokozatosan az ősi hagyományok, az úgynevezett „cseh sörfőzdék arany sávja”, amely Pilzeňtől České Budějovicéig és környékéig terjedt.

E híres hagyomány képviselője és utódja a Budějovický Budvar Sörgyár. Sörének kivételes minőségét 2004 óta az Európai Unió a „Budějovické pivo / Sör Budějovicéből” és a „Českobudějovické pivo / sör České Budějovicéből” elnevezés alatt, oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel - OFJ jelzettel ismeri el. Védett földrajzi árujelzőt „csak kiváló nemzetközi hírnévvel rendelkező és hosszú távú hagyományokkal rendelkező termékekre adnak. A Budějovický Budvar termékein használhatja a rangos emblémát, garantálva az alapanyagok minőségét, az eredeti gyártási eljárásokat és a hagyományos származási helyet.

Számos kis sörfőzde létezik, a nagyok mellett és mind kiváló sört főz. Sörük népszerűsége folyamatosan növekszik. Ez is azt bizonyítja, hogy České Budějovice valóban sörváros és a cseh sörgyártás egyik központja.

A cikkben szereplő információk és a fénykép a Dél-csehországi Kereskedelmi Kamara által készített "JIHOČESKÝ RÉGIÓ, ČESKÁ REPUBLIKA - SZELLEMI KULTURÁLIS Örökség" című kiadványból származik.