ROSENFELDSKI TRGATVENI VENEC

.

FOTOGRAFIJA: EAST ELBIA ASSOCIATION

Prinese poseben čar na trgatvenI festival in hkrati pokaže spretnost in umetniško obrtništvo. Prav tako ga vedno občudujejo in nagradijo – trgatveni venec. Tako postane rokodelstvo v miniaturni obliki. Nekaj sort posušenih žitaric obrežejo na različne dolžine, potem jih zvežejo v majhne šope, ki jih nato pritrdijo v krono s pomočjo žičke. To je zelo zamudno delo, katerega po navadi umestijo v okvir družabnih dogodkov,, ko se zberejo večinoma ženske v ruralnih območjih.

V Vzhodni Elbi “Rosenfelder Ladfrauenverein” (Združenje vaških žena Rosenfeld) neguje tradicijo te vasi. Za 19. saški trgatveni festival, ki se je dogajal
v Torgau v sredini septembra 2016, je združenje, katerega je ustanovila Renate Brähler-Kollmann leta 1977, prispevalo tak venec.

Ta festival, ki ga prirejajo vsako leto na drugi lokaciji, traja tri dni in praznuje veselje vaškega življenja, vence večinoma predstavijo v cerkvah in jih tako tudi javno pokažejo. Najlepši trgatveni venec izbere žirija, najboljše pa nagradijo z nagradami.

Končana umetnina, ki je pogosto odeta s trakci in drugimi okraski, je ocenjena na podlagi različnih kriterijev. Ti zajemajo originalen izgled, pozornost pri proporcionalnosti, ter sama izraba naravnih materialov. Zmagovalni venec ponosno ponesejo skozi gostujoče mesto na zaključni paradi.

Informacije in fotografije vključene v tem članku so bile vzete iz brošure “Vzhodna Elbia - nesnovna kulturna dediščine”, ki jo je pripravil by b&s consulting and training for the rural area GmbH, kot del projekta ARTISTIC.