REGIO EARTH A FÖLD ÉPÍTÉSZET
KÖZÉP-EURÓPAI FESZTIVÁLJA 

.

Hazánkban és a tágabb európai térségben is egyre többen érdeklődnek a vályogépítészetben rejlő lehetőségek iránt. Ki építtetőként, ki kivitelezőként,
ki kutatóként, oktatóként. 2017 nyarán elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy együttes erővel megvizsgáljuk, hol is tartunk most?

A cél nem kisebb, mint a hazai és regionális vályogépítészet helyzetének feltárása és kortárs arcának bemutatása annak legmarkánsabb képviselőivel karöltve. Meghatározó szempontunk, hogy a vályogot mint építőanyagot közelítsük meg, melynek létjogosultsága kell, hogy legyen napjaink építőiparában! Szeretnénk, ha a vályogra és az azt használó építészetre nem úgy tekintenénk, mint letűnt korok, letűnt építőanyagára, hanem ellenkezőleg: mint napjaink igényeinek legkiválóbb kortárs megoldására.

Az esemény ötletgazdái és szervezői: a SÁRKOLLEKTÍVA csapata (Bakos Piroska, Bihari Ádám, Medvey Boldizsár, Radev Gergő) és a TERRApia csapata (Alina Negru, Alessandro Serra) valamint, az Earth&Crafts csapata (Dragana Kojicic).

A fesztiválon lendületes szakmai előadások és konzultációk mellett, gyakorlati műhelyfoglalkozások, 1:1-es léptékű építés és sok-sok vidámság várja
a látogatókat. Mindezek mellett sort kerítünk egy széleskörű  kerekasztal-beszélgetésre ahol az aktuális rendező országbeli vályogos szakma helyzetét elemezzük aktív vályogos tervezőkkel, kivitelezőkkel és kutatókkal.  

A cikkben szereplő információk és a fényképek a Nyugat Pannon Regionális és Gazdaságfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által készített, "ÉLŐ FOLK RÉSZVÉTEL - NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ (HU), szellemi kulturális örökség" című kiadványból származnak.