Nemzetközi konferencia Rzeszowban

2019. március 6-án, a lengyelországi Rzeszów adott otthont a „Kulturális örökség mint a helyi és regionális fejlesztés fontos eleme” című nemzetközi konferenciának, amelyet a lengyelországi Rzeszowi Regionális Fejlesztési Ügynökség szervezett az olaszországi t2i technológiatranszfer és innováció együttműködésével, amely Közép-Európa nyolc régiójának tíz másik intézménye és szerve közreműködésével hozta létre az "ARTISTIC" projektpartnerséget.

                                                                           1

A konferenciát a Podkarpackie-i vajdaság és a Podkarpackie-i vajdaság marsalja tiszteletbeli támogatása segítségével tartották.

                                                                           2

A rendezvény célja az volt, hogy bemutassa az "ARTISTIC" projekt tevékenységeit, a megvalósításában kifejlesztett eszközöket, és bevezesse a szellemi kulturális örökség területén tevékenykedő alkotók és szervezetek támogatására irányuló kísérleti tevékenységeket, ismertebbé tegyék azokat, védjék a szellemi tulajdont, üzleti tervek készüljenek, és az e terület kezdeményezéseihez megszerezzék a pénzügyi lehetőségeket. Ezeket a tevékenységeket a szellemi kulturális örökség letéteményeseinek segítése érdekében folytatják, valamint támogatják és biztosítják a tematikus projektek fenntarthatóságát.

                                                                           3

A konferencia témái között szerepelt, hogy a szellemi kulturális örökség mennyire fontos a helyi és regionális fejlődés érdekében, mindez a kutatók - néprajztudók - szempontjából, valamint a Podkarpackie régió kulturális örökségének támogatási lehetőségei állami és társadalmi finanszírozás felhasználásával, amit a lengyel közösségi finanszírozási platformok tevékenységeinek bemutatásával ismertettek.

                                                                           5

A konferencia nagyon fontos része a Podkarpackie vajdaság három jógyakorlatának bemutatása volt a hagyomány és az üzleti tevékenység összekapcsolása területén. Ezek a példák: a nagyszerű alkotók tevékenységei - Stanisław Wyżykowski és Stanisław Nogaj, a Medynia, mint az egykori kerámia, és a Testvériség, Szent Borbála néven. Ezek a tevékenységek bebizonyították, hogy a szellemi kulturális örökség a szenvedély és innovatív módok segítségével összekapcsolható üzleti tevékenységekkel a helyi vagy regionális hagyományok sérelme nélkül is.

                                                                           6

A konferenciát az "ARTISTIC" projekt tevékenységeinek részeként szervezték.