FASZÉNKÉSZÍTÉS

.

FÉNYKÉP: ARCHIVE MIRO BRINOVEC

A faszénkészítés egy erdőgazdálkodási tevékenység a faszén előállítására, ahol az erdőgazdaság számára megfelelő természeti feltételek vannak.

A faszénkészítési eljárás magában foglalja a fa kiválasztását és előkészítését, a faszénkészítés helyének előkészítését, a faszénhalom elkészítését, az égési folyamatot vagy más néven a karbonizálást/szenesedést, a kapcsolódó széntechnológiát és a megfelelő munkafolyamatokat, a cölöpök szétszerelését és a faszén tárolását. A faszénkészítők mindenféle faanyagot használnak szén előállításához. A háztartásokban, a kereskedelemben és különféle iparágakban is használják.

Az első források a faszénről Szlovéniában a 16. századra nyúlnak vissza; rendkívül fontos volt a 19. században is, amikor a vasöntöde és az olvasztás jelentős gazdasági tevékenység volt. A széngyártás egészen a 21. századig fennmaradt, ahol az aktív széngyártók és különféle társaságok és egyesületek terjesztették az egykor kiemelkedő gazdasági tevékenységről szóló ismereteket. A szénkészítés 2012-ben került be a szlovén szellemi kulturális örökség nyilvántartásába. 

Az ebben a cikkben szereplő információk és fényképek Bovec Város Önkormányzata és Jarina, a Vidékfejlesztési Szövetkezet - ARTISTIC projektpartnerek által készített "SZLOVÉNIA - A BOVECI RÉGIÓ. SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG" brossúrából származnak.