Platform (DT 2.2.4)


Upotreba Web-GIS platforme za integrirano praćenje promjena i izmjena u povijesno izgrađenim
područjima (HBA, engl. Historic Built Areas).

Upravljanje povijesno izgrađenim područjima je složen i dinamičan mehanizam. Postoje brojna područja oja je potrebno obuhvatiti, potrebno je proučiti mnogo tematskih analiza kao i fenomena koji se razvijaju roz vrijeme, dok sa druge strane donesene odluke imaju brojne posljedice i utjecaje.

Metodologija koja može pomoći rješavanju problema je kartografsko preklapanje (engl. Overlay mapping). Kartografsko preklapanje postoji u GIS-u (Geografskom Informacijskom Sustavu, engl. Geographic Information System) od njegova nastanka [1]. Izvorna zamisao Mc Harga bila je raditi “ručno”, ali je omogućila razumijevanje kako je moguće zajedno objediniti mnoge teme i kako analiza može biti osnova za upravljanje određenim područjem. 

Navedeno nije dovoljno za učinkovit ICT (Informacijske i komunikacijske tehnologije, engl. Information and Communications Technology) alat za primjenu u povijesno izgrađenim područjima. Trenutno su GIS sustavi još uvijek previše “tehnički”, stoga ih je teško koristiti kao osnovu za suradnju između različitih odjela, tijela i osoba iz javnog i privatnog sektora (vidi ograničenja GIS sustava). B.h.EN.E.F.I.T. preuzima izazov kako bi prevladao ovo ograničenje i testiralo korisnicima prilagođeno GIS sučelje pri tome dajući odgovor mogu li GIS karte postati osnova za razmjenu znanja i javnu raspravu o povijesno izgrađenim područjima.

B.h.EN.E.F.I.T. je također susretljiv sa najnovijim dostignućima GIS sustava koji daje rješenje na koji način zajednica može postati aktivan sudionik (vidi rješenja za grupno financiranje, engl. crowdsourcing ).


 

Pilot aktivnosti za implementaciju web-gis platforme:

GIS Platforma

(kliknite na sliku)

Socijalna percepcija (pilot aktivnost u tijeku u Mantovi)
Mantova
Učinci na okoliš
environment
Platforma s ciljem praćenja društvene percepcije propadanja povijesno izgrađenih područja. Kroz prikupljanje upozorenja od strane građana, povezano s tehničkim podacima o stupnju konzervatorske zaštite te upotrebi prostora, moguće je upravljati prioritetima intervencija i mogućim nuspojavama.Platforma usmjerena na praćenje ponašanja okoliša u povijesno zaštićenim područjima, povezujući fizičke karakteristike tih prostora s potrošnjom energije i podacima o okolišu kako bi se identificirale interakcije i moguće optimizacije.


Ovo su dva ICT proizvoda koja mogu prikupiti različite podatke putem GIS tehnologije te ih prikazati, kao i njihove interakcije, na korisnički prilagođen način putem specifičnog web-sučelja. Konačni korisnici iz javne uprave ne trebaju posebnu stručnost ili programsku podršku za praćenje postojećih pojava.


Home | English version