“NAGYAPÁM HÁZA” HAGYOMÁNYOSÉPÍTÉS MESTER-INAS KÉPZÉS

.

2012-ben a Falufejlesztési Társaság Krizsán András vezetésével, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával dolgozta ki a „NAGYAPÁM HÁZA” mester-inas képzést a népi építészet iránt érdeklődő és elkötelezett középiskolások, főiskolások és egyetemisták számára. E hiánypótló program célja, hogy a fiatalok a nyári gyakorlatok során megismerhessék a népi építészet értékeit, a hagyományos házépítés technikáit, mesterfogásait.

A nyári képzésekre minden év tavaszán lehet jelentkezni. A kiválasztott „inasok” egy-egy mester mellé kerülnek, és részt vesznek egy műemléki épület, tájház, malom vagy parasztház felújításán. Olyan hasznos alkotó munkát végeznek, amellyel gyarapíthatják tudásukat, bővíthetik szakmai ismereteiket, közvetlen tapasztalatot gyűjthetnek a házépítés népi módszereiről. A több hetes gyakorlatok során, hagyományos környezetben, testközelből tanulhatják meg a régi ácsmesterség alapjait, a tetőfedés fortélyait, elsajátíthatják a vályogvetést, paticsfalak tapasztását, a zsúpfedést és nádazást.

A program immár 6 éve alatt több, mint 300 inas vett részt a 16 képzési helyszínen megtartott programokon.  

A cikkben szereplő információk és a fényképek a Nyugat Pannon Regionális és Gazdaságfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által készített, "ÉLŐ FOLK RÉSZVÉTEL - NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ (HU), szellemi kulturális örökség" című kiadványból származnak.